VAKANTIE KROATIň TIPS

Na een aantal jaren in KroatiŽ verbleven te hebben is onze keuze op het eiland Krk gevallen en het rustige plaatsje Pinezici. Alles bijelkaar vonden wij dit de beste plek in KroatiŽ. Daar genieten wij optimaal van de zee, het prachtige uitzicht (vaak op het balkon) en het eiland met zijn voortreffelijke restaurantjes. Het eiland Krk ligt vrij centraal in KroatiŽ. Voor wie niet genoeg heeft aan het eiland Krk zijn er legio manieren om leuke uitstapjes te maken in de omgeving en KroatiŽ nader te leren verkennen. De omliggende landen (ItaliŽ, Oostenrijk, Zwitserland....) zijn bovendien prima bereikbaar en liggen op de route naar KroatiŽ. Een combinatie met een vakantie van een van deze landen met een vakantie in KroatiŽ is prima te doen. Wij hebben het al een paar keer gedaan. KroatiŽ verveelt nooit! Op het vervolg van deze pagina hebben wij onze ervaringen verwerkt.

EILAND KRK KVARNER

EILAND KRK

Het eiland Krk ook wel het 'gouden eiland' genoemd is het grootste eiland langs de Adriatische kust en een ware toeristische trekpleister. De plaatsjes Malinska, Krk, Baska, Vrbnik, Punat etc. zijn een bezoekje waard. In Krk kun je een boot huren.
In Poljica bevindt zich een restaurant waar je voortreffelijk kunt eten in een ambiance die onvergetelijk is. In Vrbnik (wijnkelder Nada) is een leuke wijnproeverij en Ďgeneeskrachtigeí modderbaden zijn te nemen bij Soline. Het oudste plaatsje van Krk is Dobrinj. De stadsmuur wordt gevormd door de wanden van de buitenste huizen. Het uitzicht is mooi en het is leuk om even rond te wandelen.
In Valbiska vertrekt de veerboot/Ferry. Valbiska ligt 2 km van Pinezici. In Valbiska zijn twee restaurants. Hier gaat de lokale bevolking meestal eten of koffie drinken. De eilanden CRES en BRAC zijn een bezoek waard. Voor een overtocht retour moet c.a. 24 euro voor de auto betaald worden en c.a. 6 euro p.p..
De volgende link verwijst naar een site waarin de plaatsjes op het eiland Krk in het Engels worden beschreven: Towns to visit on Krk (click)

BINNENLAND KVARNER

PLITVICE meren/watervallen

Het prachtige Nationaal park Plitvice ligt op c.a. 2,5 uur rijden van Pinezici. De watervallen en meren zijn een lust voor het oog. In het park zijn prachtige wandelpaden aangelegd. De autorit naar Plitvice is op zichzelf al een belevenis. De oude kustweg is prachtig met het uitzicht op zee en de binnenweg vanaf Senj naar Plitvice is ook heel erg mooi. Even voorbij Senj boven op de berg is een prachtig uitzicht. Vergeet niet te stoppen op het daarvoor bestemde uitzichtpunt. Het uitzicht over de eilanden is werkelijk magnifiek.

ISTRIň KUST

POREC, ROVINJ, PULA, UMAG, NOVIGRAD, VRSAR

Prachtige sfeervolle historische plaatsen, zijn allen een bezoek waard. De aanblik op Rovinj is b.v. prachtig. Rovinj ligt op een schiereiland op een halfronde heuvel. De middeleeuwse bebouwing van Rovinj loopt tot in het water. Rovinj heeft een geschiedenis waarin de Romeinen een rol speelden. Voor Porec geldt hetzelfde, ook een stad met een bewogen verleden. Door de eeuwen heen hebben vele volksstammen de verstandige keuze gemaakt om in de heuvels rondom Porec hun nederzetting op te bouwen. Waaronder de Romeinen die er kwamen er om een goddelijke vakantie door te brengen. Vandaar dat Porec al meer dan 2000 jaaroud is en rijk aan culturele monumenten.

ISTRIň BINNENLAND

HUM, MOTOVUN, BUZET, GROZNJAN ...

HUM is het kleinste stadje ter wereld en staat in het guiness boek of records. Hier kun je heerlijk eten. De middeleeuwse plaatsjes Motovon en Buzet liggen op heuveltoppen en hebben een prachtig uitzicht. Schilders uit de hele provincie komen naar het kunstenaarsdorp Groěnjan waar tientallen galerietjes gevestigd zijn. Het uitzicht vanaf de rand van het dorp is schitterend. Je kijkt zo ver uit over IstriŽ dat je de zee kunt zien die 15 kilometer verderop ligt. In de omgeving zijn gemarkeerde wandelroutes. Door heel IstriŽ, dat slechts 50 km breed en 80 km lang is, vindt je 'wijnroutes' die langs wijngaarden en boerderijen voeren, waar je tegen een zeer schappelijke prijs wijn of sterke drank kunt kopen. Een andere specialiteit zijn de truffels.

KROATIň EN ITALIň

Een vakantie in ItaliŽ en KroatiŽ laat zich uitstekend combineren. Hieronder volgen een paar tips.

ITALIň NOORD

VENETIň

VenetiŽ is fantastisch een aanrader met stip. Van Pinezici naar VenetiŽ is het slechts, afhankelijk van de verkeersdrukte, 3 - 4 uur rijden (in het weekend is er geen vrachtverkeer!). In VenetiŽ kan het ontzettend druk zijn. Wij zijn begin Oktober geweest buiten het hoogseizoen, dat is prima te doen.

Opties voor een bezoek aan VenetiŽ zijn:

In VenetiŽ een hotel nemen en de auto vlak voor VenetiŽ parkeren in de parkeerplaats
De auto parkeren vlak voor VenetiŽ in de parkeerplaats is luxe maar kost 25 euro per dag. Vanaf de parkeerplaats is er vervoer te voet mogelijk of met de watertaxi. Een 2-persoonskamer in VenetiŽ kost minimaal 90-120 euro en is meestal klein.
HOTEL IN VENETIň: www.casadisara.com
HOTEL "RANDJE" VENETIň: www.casagerottocalderan.com

Buiten VenetiŽ (voordelig) een hotel nemen en de trein nemen.
Een hotel buiten VenetiŽ kost c.a. 55 euro per dag. HOTEL BUITEN VENETIň: www.stylehotel.it

Met de veerboot vanuit Porec naar VenetiŽ
Dat is prijzig. Een overtocht is er vanaf 65 euro tot c.a. 160 euro p.p.

ITALIň MIDDEN

TOSCANE (Florence) EN/OF UMBRIň (Perugia, Assisi)

Deze vakantie heeft alles en behoeft geen uitleg. Via Ancona is de overtocht naar KroatiŽ te maken. Wij hebben de overtocht van Ancona naar Split gemaakt en daar vervolgens overnacht. Vanuit Split rijd je binnen 4 uur naar Krk. Het is ook mogelijk de overtocht naar Zadar te maken. De mooiste foto's van ItaliŽ die wij hebben gemaakt zijn ook op onze website terug te vinden.
www.cccroatia.com/Italie